Aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa – gdje završavaju vaši podaci?

Sve više žena koristi aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa. Ipak, ove aplikacije ne koriste uvijek vaše najintimnije podatke koje dijelite na njima na najbolji mogući način.

Aplikacija koja vas obaviještava kada možete očekivati svoj ciklus ili kada su vaši plodni dani, može biti korisna, na primjer, kako biste predvidjeli kada možete očekivati da ćete patiti od neželjenih efekata koji se kod mnogih žena javljaju tokom menstrualnog ciklusa. Samo po sebi, praćenje vašeg ciklusa nije ništa novo: stavljanje oznaka u dnevnik ili na kalendar uvijek je bio jednostavan način da za praćenje. Ali, razmjena podataka o radu vašeg tijela na aplikaciji je rizičnija.

Postoji mnoštvo ovakvih aplikacija na tržištu. Od onih poput “Ladytimer Maandstonden Cyclus Kalender”, “Magic Teen Girl Period Tracker”, preko “Vrouwenkalender”, do “Flo” – sve su uredno poredane u različitim nijansama pink boje na prodavnici aplikacija. “Femtech” se smatra rastućim tržištem koje je u proteklih nekoliko godina ostvarilo investicije od milijardu dolara od strane različitih početnih biznisa. Da li su ove aplikacije napravljene da ženama pruže bolji uvid u rad njihovih tijela ili da unovče tu potrebu?

Zanimljivo je pogledati vrstu podataka koje te aplikacije prikupljaju. Aplikacija se obično otvara pregledom kalendara. U pregledu možete unijeti datum vašeg posljednjeg ciklusa. Osim toga, možete svakodnevno voditi evidenciju o tome kako se osjećate (sretne, nesretne, uznemirene) i da li gubite mnogo krvi. Ali za većinu ovih aplikacija, stvari se tu ne završavaju. Jeste li imali seks? I ako jeste, sa ili bez zaštite? Sami ili sa drugom osobom? Kako ocenjujete orgazam? Da li ste imali bolove u stomaku? Da li je rad vaših crijeva normalan? Da li ste uživali u seksu? Osjetljive grudi? Problem sa aknama? Da li ste pili alkohol? Vežbanje? Jeste li zdravo jeli?

Za niz ovih pitanja je razumljivo zašto bi odgovaranje na njih moglo biti korisno, ako aplikacija želi naučiti predvidjeti u kojoj ste fazi ciklusa. Ali mnoga od ovih pitanja su prilično intimna. Čini se da svi ovi osjetljivi podaci često završavaju u vlasništvu kompanije iza aplikacije. Logično pitanje je: Šta tačno kompanija radi sa svim ovim podacima koje im dajete? Da li se vi tu nešto pitate? Da li pažljivo tretiraju vaše podatke? Da li ih dijele sa drugima?

Nakon iščitavanja niza izjava o privatnosti, čini se da jedna od najčešće korišćenih aplikacija u Holandiji, “Menstruatie Kalender”, daje Facebooku dozvolu za prikazivanje reklama u ovoj aplikaciji. Nije jasno koje informacije Facebook prikuplja o vama iz aplikacije, kako bi vam na kraju ponudio reklame. Na primjer, da li Facebook dobija informacije o tome kada imate ciklus?

Još jedna često korištena aplikacija u Holandiji je “Clue”. To je jedina koju smo pronašli da ima sveobuhvatnu i lako čitljivu izjavu o privatnosti. Aplikaciju možete koristiti bez kreiranja računa, te se u tom slučaju podaci čuvaju samo lokalno na vašem telefonu. Ako odlučite da kreirate račun, dajete izričitu saglasnost da podijelite svoje podatke sa kompanijom. U tom slučaju se čuvaju na sigurnim serverima. Uz vašu saglasnost, mogu se koristiti za akademsko istraživanje zdravlja žena.

To se ne može reći za mnoge druge aplikacije. Njihove izjave o privatnosti su, često, duge i teško čitljive, te zahtijevaju dobru vještinu čitanja između redova da bi se razumjelo da se podaci dijele sa „partnerima“. Moguće je da osjetljivost vaših grudi nije naročito interesantna oglašivačima, ali praćenjem vašeg ciklusa aplikacije automatski pribavljaju informacije o mogućem početku jednog od najzanimljivijih perioda vašeg života trgovcima – majčinstva.

Najekstremniji primjer je Glow, kompanija koja stoji iza aplikacije za praćenje ciklusa „Eve“. Njihova aplikacija je usredotočena na moguću želju da se dobije dijete. Slogan kompanije je otvoren: „Žene imaju 40% veću mogućnost da zatrudne kada koriste Glow kao aplikaciju za praćenje ovulacije i plodnosti“. Bored Eve, Glow ima tri druge aplikacije: aplikaciju za praćenje ovulacije i plodnosti, aplikaciju za, za praćenje bebe, aplikaciju za praćenje trudnoće. Aplikacije uvezuju Glow zajednicu, mrežu foruma gdje stotine žena dijele svoja iskustva i ostale savjete.

Ali to nije jedina stvar koju nudi Glow. Ne možete koristiti Glow stranicu ili aplikaciju, bez toga da vam bude prikazan „program plodnosti“. Za 1200-1700 eura, možete se prijaviti za različite programe plodnosti. Preskupo? Možete uzeti jeftin kredit kroz partnerstvo koje imaju sa bankom. I na kraju, smrzavanje vaših jajnih stanica, ako ste u ranim tridesetim, je najekonomičnija moguća ponuda, prema stranici.

Ispostavlja se da je Glow kompanija koja prodaje proizvode za plodnost. Ima ugrađen broj aplikacija koje suptilno (a ponekada i ne tako suptilno) privlače više ženskih korisnica. Kao korisnica, trebate razmišljati koju aplikaciju koristite za praćenje vašeg ciklusa, ali u međuvremenu, konstantno ste obaviješteni o svim mogućnostima smrzavanja vaših jajnih stanica, troškovima trudnoće u starijim godinama i granicom vaših plodnih godina. I prije nego znate, ležite budne u svojim tridesetim, pitajući se da li je stvarno ekonomično smrznuti vaše jajne stanice.

Ove aplikacije osvjetljuju ono što se čini ugovorom na koji smo primorani dati svoj pristanak sve češće. U zamjenu za aplikaciju koja olakšava naš život, mi moramo dati dosta svojih privatnih podataka, bez znanja šta se tačno dešava sa njima. Činjenica da ove aplikacije tretiraju intimne podatke, ne znači da ih njihovi tvorci tretiraju pažljivije. Nasuprot, to povećava tržišnu vrijednost tih podataka.

Dakle, prije nego preuzmete jednu od ovih podataka, ili posavjetujete svoju kćerku da to uradi, razmislite još jednom. Dajte sebi vremena da pročitate izjavu o privatnosti te aplikacije, da znate tačno šta ta kompanija radi sa vašim podacima.

Izvor: EDRI

Prevela: Aida Salihović

lida@oneworldplatform.net'

Related Posts

Submit a Comment

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares