IGF 2012, da li se išta promijenio?

Sedmi godišnji sastanak IGF-a (Forum za upravljanje internetom),je bio fokusiran na temu “Upravljanje internetom za održivi ljudski, ekonomski i društveni razvoj”, održano je 6-9. novembar 2012. godine, u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu.

Jānis Kārkliņš, iz UNESCO-vog Sektora za informacije i komunikacije na otvaranju sastanka (Photo UNESCO)

Jānis Kārkliņš, iz UNESCO-vog Sektora za informacije i komunikacije na otvaranju sastanka (Photo UNESCO)

 

Tokom prva tri dana sastanka, učesnici/e su razgovarali o novonastalim pitanjima; upravljanju internetom usmjerenom ka razvoju; i sigurnosti, otvorenosti i privatnosti. Zadnji dan održana je ceremonija zatvaranja sastanka.

Na ceremoniji zatvaranja, obratila sam se skupu u ime građanskog društva.

Slijedi cijeli govor koji sam tada održala u Bakuu.

Dobar dan svima i moram reći da sam počašćena što sam ovdje i što govorim u ime građanskog društva. Ja ću se osvrnuti na pet tačaka – Povjerenje; Napuštanje naše zone udobnosti; Uslovi korištenja usluge; Autocracy 2.0; Garantiranje ljudskih prava na internet u istoj mjeri kao i u offline svijetu.

Povjerenje!
Vlade nemaju odgovor. Biznisi nemaju odgovor.

Na građanskom društvu je da predloži svoj odgovor, a to je neizbježni okvir ljudskih prava koji jedini dopušta poštivanja najmanje jedinice zajednice: individualne osobe.

Te individue možemo smatrati korisnicima, potrošačima, ali su oni prije svega građani. U njima leži legitimitet koji svima nama treba, a taj legitimitet zahtjeva otvorene, ne zatvorene protokole.

Povjerenje bi trebalo biti naša automatska postavka po pitanju privatnosti i sigurnosti. Povjerenje koje može pokrenuti i čuvati nezadovoljstvo i baciti cenzuru u zaborav, kao loše sjećanje, a umjesto nje nametnuti povjerenje kao praksu u svjetu neravnoteže moći.

Napuštanje naše zone udobnosti
Nije bilo lako biti tu, na sastanku IGFa. Kao nova pridošlica, bila sam privilegovana ali sam istovremeno osjećala teret nevidljivosti. Lako je složiti se sa starim, dobro poznatim scenariom gdje su vlade moćnija i, u zavisnosti od geografije, “dobre” ili “loše”; gdje su korporacije najjače zbog njihovog ogromnog bogatstva; gdje tehnološka zajednica drži ključ mehanizma i šifru sa odgovorima; gdje akademska zajednica analizira i ocjenjuje, svo vreme držeći se na distanci; i, zadnje ali ne i najmanje važno, gdje se od građanskog društva očekuje da djeluje, vrišti, osporava, protestira, a najćešće ga niko ni ne sluša.

Ipak, ovako ili onako, ako želimo da popunimo ovaj prostor, moramo propitati naše uloge, a svako od nas mora napustiti svoju zonu komfora i udobnosti. Dijalog traži kritičko razmišljanje, kako sa naše strane, tako i sa strane “protivnika ili jednostavno drugog“. Dijalog zahtjeva sposobnost da primimo, prihvatimo i prepoznamo druge, ne samo zbog isprazne političke korektnosti, već kao odraz istinskog stave da želimo rješavati probleme. IGF treba i mora biti baš takav proctor.

Uslovi korištenja usluge
Na onim nivoima interneta koji povjezuju ljude, moramo razumjeti ogromnu moć koju imaju Uslovi korištenja usluge i, prepoznajući tu situaciju, moramo biti jasni da oni ne mogu postati “slučajni konstitutivni sastojak” i preduvjet svih naših odnosa I transakcija.

Konstitutivni sastojci i preduvjeti naših “sadržaja i drugih transakcija na internet” moraju biti zasnovana u okviru ljudskih prava zato što je to jedini okvir koji može garantirati legitimitet i odgovornost u interakciji između korisnika/građana i posrednika na internetu i vlada.

Zadnje, ali ne i najmanje važno, praksa ponude premijum usluga “boljeg” interneta onima koji to sebi mogu priuštiti može samo dovesti do produbljavanja diskriminacije i nejednakosti između bogatih i siromašnih, povlaštenih i marginaliziranih. To moramo u potpunosti odbaciti.

Autocracy 2.0
Ovdje u Azerbejdžanu sam prvi put čula, svi smo prvi put čuli, od pisca Emina MIllija o Autocracy 2.0 (Autokratija 2.0) i ne može otići odavde, napustiti ovu zemlju bez da izrazima naše žestoko neslaganje sa praksom zastrašivanja I kršenja ljudskih prava, a naročito slobode izražavanja novinara/ki i aktivista/ica.

Šta je Autocracy 2.0? Autocracy 2.0 se sakriva iza formalne slobode na internet kako bi identificirao i pratio kritičke glasove koji se onda ušutkavaju u offline svijetu.

Dakle, Autocracy 2.0 nije samo efikasan i učinkovit okvir tu, u Azerbejdžanu, već sve više postaje preferirani okvir svih nesavršenih demokratija u kojima živimo, u “najmanje” ali i “najviše” razvijenih država. Autocracy 2.0 potpisuje konvencije, deklaracije i ne postavlja formalna ograničenja internet, ali koristi druge zakone za sužavanje prostora. Jedan primjer iz svih naših država: zahtjevi da blogeri plate autorska prava!

Garantiranje ljudskih prava i u online i u offline prostoru
IGF, kao proctor koji okuplja više zainteresiranih strana, ne treba raditi samo na kreiranju okvira za otvorenu, raznoliku i dostupnu budućnost, već ga trebamo shvatiti i koristiti kao mirnu luku za online aktiviste na polju ljudskih prava. Takođe, radi se o fizičkom prostoru koji mora prihvatiti neslaganje i pružiti mu dobrodošlicu na transparentan i odgovoran način.

Mi ne možemo nikada zaustaviti ili ograničiti slobodu izražavanja, a još manje možemo odbiti pružanje solidarnosti lokalnim glasovima koji traže da budu čuveni. Politika ne-cenzure treba biti ugrađena u kodeks IGF-a kao proctor gdje svi prihvataju izazove po njihovu zonu komfora i njene moći odricanja.

Bezbjednost ljudi ne treba biti shvaćena kao isključivanje i spriječavanje incidenata već kao sposobnost prihvatanja, uključivanja i čuvanja različitosti. Ukratko, ljudska prava moraju biti ugrađeni u tkivo našeg dijaloga, proctor koji kreiramo za pregovore i budućnost interneta ka kojoj se krećemo.

Hvala vam najljepše, želim vam uspješan aktivizam i kritičko razmišljanje u kada se vratite svako/a svojoj državi.

hvale@riseup.net'

valentina pellizzer

Aktivistkinja, feministkinja, blogerka, zagovornica #FeminističkiInternet, FLOSS-a, otvoreni podaci, zajedničko dobro, politiku Interneta, voli ljudska bića.

Twitter 

Related Posts

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares