Net neutralnost… i kakve to veze ima sa mnom?

netneutralnost

Foto: savetheinternet.com

Ukoliko ste u posljednjih nekoliko mjeseci koristili internet (a ko nije?), na mnogim velikim i malim, poznatim i nepoznatim stranicama mogli ste naći pozive na borbu za internet/net neutralnost (net neutrality). Sama tematika se većini čini odveć dalekom i nepoznatom. Razlog tome je činjenica da se čini da je ratište za net neutralnost skoncentrisano na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država. Šlag na tortu je to da većina informiše i polemiše površno o temama koje i ‘nisu posebno važne za prosječnu osobu’ . Međutim, internet neutralnost nije samo borba između dobra i zla (slobode i novca), već i važan aspekt, jedno od vezivnih tkiva ljudskih – internet prava.

Tema je odista preširoka za jedan najobičniji tekst, ali pokušat ću sažeti i upoznati vas sa osnovnim detaljima. Jedan od njih je i svima mrsko definiranje pojmova. Sve se definicije vrte oko skoro jednog te istog načina interpretacije internet neutralnosti. Na Berkeleyu, internet neutralnost definisana je kao paradigma internet dizajna koja nalaže potpuno odsustvo kontrole ISP-a (pružaoca internet usluga) nad informacijama koje se prenose određenom mrežom, te sloboda informacija na mreži. Ukoliko vam nešto nije jasno, pojasnit ćemo još više (što je govorio jedan moj fakultetski profesor: džaba ti riječi ako te ne razumiju!): internet neutralnost omogućava svakoj informaciji nesmetan protok kroz mrežu svima koji tu informaciju žele primiti, a davaoc internet usluga (kompanija kojoj plaćate račune) ni na koji način ne smiju blokirati ni ometati prijenos informacija.

Bombastični primjeri kršenja net neutralnosti posljednjih godina potresaju prostore američkog kontinenta. Najveći američki ISP, korporacija Comcast, u više je navrata onemogućavala normalan i jednak protok svih informacija mrežom: 2007. godine usporavali su peer to peer podjelu podataka, kao i preuzimanje podataka putem torrent klijenata, bez obzira što je torrent dijeljenje savršeno legalno ukoliko pri dijeljenju sadržaja ne dolazi do kršenja autorskih prava.

Februar 2014. donio je dva strašna udara na net neutralnost – plaćeni servis za gledanje filmova Netflix (svoje instance ima i u više evropskih država) pristao je na ucjenu Comcasta i platio određenu i nepoznatu sumu novca kako bi streaming video materijala išao brže ka korisničkoj bazi Netflixa. Sam ovaj slučaj možda i ne bi trebao dizati toliko prašine da ne postoji veća slika – ukoliko jedan servis može ucijeniti svjetskog giganta u distribuciji legalnog video sadržaja, šta mogu očekivati manje firme ili pojedinci?

U februaru 2014. godine najavljeno je i spajanje dva najveća američka ISP-a, Comcasta i Time Warner Cablea. Nakon što su u oktobru vlasnici dionica ove dvije kuće potvrdili spajanje, rodio se monstrum zvan Monopol, još jedan primjer bezdušnog giganta koji zahvaljujući svojoj veličini i težini može bez problema postavljati internet standarde.

Ako do ovog trenutka još uvijek niste uvidjeli na koji zapravo način net neutralnost može pomoći, a narušavanje net neutralnosti postepeno uništavati implementaciju i sprovođenje internet prava (za koja smo već apsolvirali da su ljudska prava Homo Sapiensa u 21. vijeku), dopustite da vam objasnim.

APC-ova povelja o internet pravima (Association for Progressive Communications – www.apc.org) dotiče se sedam tema: pristupa internetu za sve, slobode izražavanja i udruživanja, pristupa znanju, dijeljenja znanja i kreacije, privatnosti, enkripcije i svijesti o pravima, njihovoj zaštiti i ostvarivanju istih. Narušavanje net neutralnosti u većoj ili manjoj mjeri, na ovaj ili onaj način, opstruira sprovođenje u djelo svih internet prava, te dolazi do disrupcije između onoga što smo u stanju i onoga što bi trebali poštovati i ostvarivati.

Net neutralnost ne tiče se samo slobodnog i jednako brzog (ili sporog?) dijeljenja različitih sadržaja. Ukoliko se naruši net neutralnost, ISP-ovi će imati potpuno pravo da od obrazovnih ustanova traže dodatni novac kako bi se podaci sa njihovih stranica mogli lakše preuzimati. Gdje je tu pristup znanju, odnosno mogućnost slanja znanja? Kanadski ISP Rogers je od 2007. do 2011. godine vršio ilegalnu praksu usporavanja šifriranog sadržaja. Ne radi se samo o podacima sa određenom količinom enkripcije, već i cijelim infrastrukturama kakve su usporavanje multiplayer igraće zajednice. Ukoliko ISP-ovi odluče da usporavaju P2P (peer to peer) razmjenu podataka, dijeljenje putem torrenta, možda će donekle uspjeti stati u kraj piratizaciji, ali koja je cijena? Otkrivanje identiteta članova i članica internet zajednica, sadržaja za koje se zajednice interesuju, apsolutno narušavanje privatnosti koja bi trebala biti jedan od prioriteta u ostvarivanju internet prava, te logičan izbor svakog od nas.

Lista zločina koji će se desiti ukoliko se naruši net neutralnost ide i na polje inovacije i kreativnosti. Čak su i megakorporacije kakve su Google i Facebook započele svoje postojanje u garažama i na studentskim kampusima, u virtuelnom okružju koje je u jednu ruku bilo puno zdravije od ovoga koje nam trenutno kezi zube. ISP korporacije mogu početi zahtijevati novac kako bi se vašoj publici omogućilo brže učitavanje stranice. Porodični poslovi, mali zanati, online zajednice mladih, organizacije protesta, blogosfere, svi su ugroženi ukoliko nisu u stanju da plate.

Što nas dovodi do toga da kršenje net neutralnosti krši prvi i osnovni aksiom APC-ove povelje o internet pravima: pravo pristupa za sve.

Ukoliko dođe do pada net neutralnosti, internet će prestati biti slobodna teritorija. ISP-ovi više neće biti samo pružatelji konekcija, već i arbiteri sadržaja: šta ćemo gledati, šta ćemo čitati, šta ćemo slušati, a sve na osnovu toga koliko se vlasnici sadržaja (najčešće korporacije) mogu opružiti. ISP-ovi će raditi ono što Facebook sada radi vlasnicama i vlasnicima Facebook stranica: vidljivost sadržaja bit će uvjetovana količinom novca.

Selekcije ponuđenog sadržaja vršit će se na ekonomskoj osnovi, baš kao i sloboda pristupa istom, što će značiti da iskorijenjivanje siromaštva, učešće javnosti, jačanje lokalne privrede i sve ono čemu težimo kada pokušavamo ostvariti internet prava pada u vodu.

Net neutralnost nije nečija tuđa borba niti je Evropa kao dio svjetskog tržišta neovisna o problematici sa kojom se susreću mnogi na američkom kontinentu u ovom trenutku. Bitka počinje ovdje i sada, započnimo je razumijevanjem problema i prihvatanjem vlastitih odgovornosti i dužnosti, te posljedica koje nas neće mimoići ukoliko budem spavali.

Interesantni linkovi:

arnel.saric@gmail.com'

Novinar, radijski DJ, pisac i muzičar. Bavi se svakim aspektom neisplativog kreativnog biznisa u Bosni i Hercegovini. Piše za One World Platform, Izvan Svake Kontrole, Onaj Koji Kuca i sve ostale medije koji fino zamole.
_____________

Journalist, radio DJ, self-published fiction writer and musician.

Facebook Twitter 

Related Posts

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares