One World Platform na sastanaku ekspertne grupe: “Dubinska analiza i odgovornost za online nasilje nad ženama

florence sobaOne World Platform nalazi se u Firenci na dvodnevnom sastanku ekspertne grupe pod radnim nazivom “Dubinska analiza i odgovornost za online nasilje nad ženama: Uloga države i internet posrednika” u organizaciji Association for Progressive Communications (APC), Due Diligence Project (DDP) i Robert F. Kennedy Training Institute, u Firenci, Italija.

Sastanku prisustvuju feministični pravni stručnjaci/kinje, kao i eksperti i ekspertice za online nasilje nad ženama iz javne i privatne sfere – kako bi dublje analizirali međunarodne pravne principe i obavezu države kada je u pitanju nasilje nad ženama putem tehnologije. 

Rasprava će se voditi analizama principa za promicanje, zaštitu i ispunjavanje ljudskih prava po pitanju nasilja nad ženama – kao nadogradnja na APC-evo istraživanje u 7 različitih zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina vezano za tehnologije i pristup pravdi kada je u pitanju nasilje nad ženama.

Jan Moolman ispred APC-a podsjetila je da pitanje nasilja putem informaciono-komunikacionih tehnologija je prisutno preko 10 godina u radu APC-a, te je naglasila važnost prvog globalnog istraživanja u 7 partnerskih zemalja, kao i nacionalnih istraživanja u ovim zemljama (Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Demokratska Republika Kongo, Kenija, meksiko, Pakistan i Filipini). florence imena

Cilj sastanka je da se zajednički razvije skup načela odgovornosti prema kojima bi sudionici iz državnog i privatnog sektora imali odgovornost za online nasilje u smislu prevencije, zaštite, pozivanja na odgovornost počinilaca, kazne i naknade.

Nasilje nad ženama uz upotrebu informaciono-komunikacijskih tehnologija je jedna od 6 glavnih tema koja će se naći i na globalnom Forumu o upravljanju internetom koji se ove godine održava u Brazilu od 10.-13. Novembra.

Aida Mahmutović

Zagovaram slobodan i otvoren Internet – Ja sam slobodna i MOJ Internet također. Ovisna o čokoladi i pametnim ljudima. Feministkinja – samo ako imate problem s tim. (:
___________

Advocating for free and open Internet – I am free and so is MY Internet! Addicted to chocolate and smart people. Feminist – only if it bothers you (:

Twitter 

Related Posts

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares