Poziv na 2. bosanskohercegovački forum o upravljanju internetom: OTVOREN!

Bh. forum o upravljanju internetom (BHIGF) je nacionalna inicijativa usmjerena ka otvorenom, inkluzivnom, raznovrsnom i neformalnom dijalogu o pitanjima upravljanja internetom među svim zainteresiranim stranama u Bosni i Hercegovini (BiH). Prošle godine, pripadnici različitih interesnih skupina u BiH koji su aktivni u svojim poljima ekspertize su se po prvi put sastali i inicirali dijalog. Na taj način, kroz Forum organiziran na državnom nivou, BiH se pridružila globalnom dijalogu o upravljanju internetom. Ove godine, u organizaciji One World Platform, Regulatorne agencije za komunikacije a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih/inostranih poslova, drugi bh. IGF se održava 21. oktobra 2016. u Sarajevu.

igf_konf

Ove godine, paneli obuhvataju teme:

 • Nasilni ekstremizam, terorizam i izvještavanje: Na koji način se državna sigurnost sukobljava
  sa pravom na izvještavanje u digitalnom dobu? Koje su prakse, regulacije i akteri unutar tog
  spektra? Kako osigurati javni interes na pravo na informisanje?
 • Ljudska prava i biznis u bh. internet ekonomiji: Startup u BiH – prakse, izazovi i uloga
  interneta u osnaživanju ljudskih prava i promovisanju inovacija i ekonomskog rasta
 • Univerzalni pristup, da li smo svi jednaki? Kako kontribuirati boljem razumijevanju aktera i
  dijeljenju odgovornosti među zainteresiranim stranama da bismo obezbijedili otvoren i
  pristupačan internet

Cilj svakog od navedenih panela jeste isticanje važnosti aktivnog uključenja različitih interesnih grupa u Bosni i Hercegovini, kao i uključivanje najboljih praksi od strane gošći bh. Foruma – iz regije i svijeta. Fokus sva tri panela će biti na gorućim lokalnim i globalnim pitanjima koja obuhvataju sigurnost, nadziranje, terorizam i izazove izvještavanja; ekonomiju interneta, razvoj i implikaciju na ljudska prava; osobe sa invaliditetom i specifičnim potrebama i pristup tehnologiji u BiH, važnost jednakog i povoljnog pristupa tehnologijama i informacijama kao osnovnog preduvjeta za osnaživanje djevojaka i žena koje će ultimativno voditi do društvene inkluzije i liderstva.

Registraciju (koja je besplatna ali OBAVEZNA) možete uraditi preko EventBrite linka ovdje.

Belma Kučukalić

Virtualni nomad i rođena pripovjedačica. Pasionirana ljubiteljica društvenih mreža i njihovog edukativnog i zagovaračkog potencijala. Zainteresirana za edukaciju o IKT-u, intersekciji IKT-a sa ženskim pravima i vizualnoj moći statističkih informacija. Ustrajna u borbi protiv cyberbullying-a.

Twitter 

Related Posts

Submit a Comment

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares