Poziv na treći BHIGF!

 

One World Platform i  Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova, organizira treći BHIGF pod nazivom “Učinak mreže: od infrastrukture do djece” koji će se održati 12. decembra 2017. u Sarajevu, u hotelu Europa, Vladislava Skarića 5.

Ove godine, paneli obuhvataju teme:

• Infrastruktura: internetske tačke razmjene – IXPs, net neutralnost, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja zapadnog Balkana koja još nije uspostavila tačku za razmjenu internetskog prometa poznatu kao IXP. Koja je internet infrastruktura u BiH, kako se njome upravlja, šta nedostaje? Kako izgleda trenutni prostor djelovanja provajdera Internet usluga? Ko posjeduje internetsku infrastrukturu BiH? Šta je net neutralnost? U kojoj su vezi IXP i net neutralnost? U kojoj mjeri su u BiH implementirani principi net neutralnosti i kako se odnose na pristupačnost interneta?

• Djeca na Internetu: zašto su podaci bitni, Praksa i izazovi djece na Internetu. Kakvu ulogu imaju rod, godine i obrazovanje? Zajedničko i artikulisano razmišljanje o interkonekciji privatnosti, sigurnosti i podataka. Koji su rezultati monitoringa i evaluacije Akcionog plana za zaštitu djece i sprječavanje nasilja nad djecom putem informaciono-komunikacijskih tehnologija u BiH (2014-2015)? Šta su lični podaci, ko ih posjeduje i ko je odgovoran za njih. Obaveze i odgovornosti vlade, biznisa i društva.

• Od zajednice za zajednicu: Glavni zaključci i problemi predstavljeni od strane predstavnika incijativa u obliku kratkog predstavljanja BiH internet aktera, te njihovih uspjeha, izazova i poziva na zajedničko djelovanje.

Cilj svakog od navedenih panela jeste isticanje važnosti aktivnog uključenja različitih interesnih grupa u Bosni i Hercegovini, kao i uključivanje najboljih praksi od strane gošći bh. Foruma – iz regije i svijeta.

Registraciju (koja je besplatna ali OBAVEZNA) možete uraditi ovdje.

 

perke11@gmail.com'

Bio na bhs

Twitter 

Related Posts

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares