Sigurnost ili privatnost na #GCCS2015? Bez izbora.

Dobro došli u Hag, (samo)prozvani grad mira i pravde, a od 13. do 17. aprila 2015. i grad sajber sigurnosti.
Četvrta po redu Globalna konferencija o sajber prostoru ugostila je oko 2.000 učesnika/ca i već važi za najmnogobrojniju konferenciju o upravljanju internetom (lider u posjećenosti do sada je bio globalni Forum o upravljanju Internetom).
Za razliku od prethodne tri godine, kada je nevladin sektor ulagao napore i jasno prigovarao zbog neuključenosti u razgovor o sajber sigurnosti na ovoj konferenciji – ove godine smo dobili poziv.
Ideja ove godine je bila okupiti predstavnike vlada, privatnog sektora i nevladinog sektora kako bi ravnopravno učestvovali u promovisanju praktične suradnje, jačanju kapaciteta i razgovoru o normama za odgovorno ponašanje u sajber prostoru.

Kako bi dali svoj doprinos slobodnom, sigurnom i otvorenom Internetu došlo je preko 60 ministara i zamjenika ministara vanjskih poslova, trgovine, pravde, komunikacija, digitalnog sektora, ambasadora, Visoka predstavnica EU Frederica Morgherini i povjerenik Andrus Ansip, predstavnici svjetskih sila poput Brazila, Kanade, Kine, Australije, Južne Koreje… Prisustvovali su i predstavnici zemalja bivše Jugoslavije Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Slovenije i Srbije.
Google, Microsoft, Facebook, ICANN samo su neki od predstavnika biznis sektora koji su bili prisutni. Gobal Partners Digital, Human Rights Watch, Privacy International i Association for Progressive Communication su samo neke od prisutnih predstavnica nevladinih organizacija koje rade na prvoj liniji fronta po pitanju osiguranja privatnosti i slobode govora na internetu.

Zemlja domaćin, Nizozemska, sa ponosom je predstavljena kao država šampionka u slobodnom, otvorenom i sigurnom Internetu:
“Internet:
– Slobodan, tako da svako ima pristup internetu i mogućnostima koje nudi
– Otvoren, tako da informacije mogu teći neometano od jednog korisnika/ce ka drugom/oj u jedinstvenom sajber prostoru
– Siguran, što podrazumijeva zaštitu i privatnost ličnih podataka”

U uvodnom govoru naglašeno je da je Globalna konferencija o sajber prostoru događaj sa ravnopravnom uključenosti svih interesnih aktera.
Konferencija je opisana kao inovativna, i nikako ne tradicionalna.
Inovativnost se, između ostalog, najviše ogledala u tome što je ovo bila konferencija “bez papira”.
Iz tog razloga razvijena je posebna GCCS2015 aplikacija koju je trebalo da svaki/a učesnik/ca instalira na svoj uređaj kako bi u svakom trenutku imali/e pristup programu, 3D prikazu prostora konferencije i druge korisne informacije.

Zvuči obećavajuće? Evo zašto nije!

U duhu ideje “sigurnog interneta” aplikacija je zauzvrat (tipično – ne inovativno!) od nas tražila pristup svim našim podacima, direktorijima i lokaciji. Još interesantnije, aplikaciju nije bilo moguće instalirati na “rutovane” uređaje.
Aktivisti za internet i ljudska prava, kao i svaka druga osoba koja je dva puta promislila o svojoj sigurnosti i privatnosti – nije instalirala ovu aplikaciju.

PhotoGrid_1429600939100

 Još neki (od mnogih) primjera kršenja slobodnog, otvorenog,     sigurnog interneta i inkluzivnog dijaloga na #GCCS2015:

  • Uprkos činjenici da je ovu konferenciju osiguravala ne samo policija, već i vojska, te da je zgrada u kojoj se održavala konferencija bila vjerovatno bolje osigurana od same zgrade Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koja se nalazila preko puta – predstavnici Vlada i ostali visoki dužnosnici su bili odvajani u posebne prostorije, pa čak i za vrijeme ručka. O kakvom multiakterstvu onda govorimo ako se većina poslova dogovarala iza vrata zatvorenih za predstavnike/ce civilnog društva?
  • Akreditacije (na kojima su se kod mnogih nalazile fotografije iz pasoša ili drugih dokumenata kojima inače nije tako lako pristupiti) čini se da su imale ugrađene posebne čipove za prepoznavanje lica (facial recognision). Onoga trenutka kada prođete kroz sigurnosna vrata, na ekranima iza vas prikaže se vaša slika sa akreditovanim podacima. Da, jezivo!
  • Čipovi akreditacija, šuškalo se, mogle su da uprate naše kretanje i u svakom trenutku ko je želio (a ko je to zapravo zaista želio?) mogao je znati lokaciju svakog/e od nas. To praktično znači da “organizatori” znaju bolje od mene koliko puta (i koliko dugo) sam bila u toaletu (Šminkam se dugo – šta da vam kažem!)
  • Možda po najbolje (ne)sigurnosnu situaciju i količinu (ne)osiguranja opisuje slijedeći tweet (vapaj) aktivistice i učesnice konferencije: “Nikada se nisam osjećala ovako nesigurno na jednoj konferenciji. Cijela policija-ulijeće-u-moju-sobu-dok-sam-gola situacija nije pomogla. #GCCS2015 ” U nekom od narednih komentara dodala je kako su se opet vratili nedugo poslije sa psima, te da se ovo dogodilo apsolutno bez njenog pristanka, a sve zato jer je imala (ne)sreću da se nalazila u istom hotelu kao i ostali Visoki državni dužnosnici – radi kojih se zapravo sve i osiguravalo. A svi smo jednaki, i jednako osigurani – zar ne?

I šta smo mi to zapravo čuli na ovoj konferenciji?
Nismo čuli konkretna “sajber rješenja” ni jasne definicije sajber kriminala, sajber sigurnosti.
Zato smo sjedili i slušali predstavnike zemalja čiji blogeri/ke i građani/ke sjede u zatvorima ili su pogubljeni radi onoga što su napisali – kako podržavaju, štoviše, kako se zalažu za otvoren, siguran i slobodan internet.
Zvučalo je kao šala. I smijeh su zaista i izazvali. Mada ga vjerovatno nisu čuli u svoj svojoj odvojenosti od nas “ostalih”.

Najveća prijetnja sajber sigurnosti i internetu je masovni nadzor, a mi svjedočimo šampionatu masovnog nadzora u demokratkim državama.
I šta onda da očekujemo?

 

Aida Mahmutović

Zagovaram slobodan i otvoren Internet – Ja sam slobodna i MOJ Internet također. Ovisna o čokoladi i pametnim ljudima. Feministkinja – samo ako imate problem s tim. (:
___________

Advocating for free and open Internet – I am free and so is MY Internet! Addicted to chocolate and smart people. Feminist – only if it bothers you (:

Twitter 

Related Posts

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares