Svjetski dan lozinki (World Password Day)

Pixabay/Public Domain

Svakog prvogčetvrtka u mjesecu maju obilježava se Svjetski dan lozinki (World Password Day). U vremenu u kojem živimo, slobodno se može reći da su te kombinacije slova, brojeva i simbola zapravo kombinacije koje život znače, stoga i potreba da se jedan cijeli dan posveti njihovom visočanstvu – lozinkama!

Da pojasnimo – zašto kombinacije koje život znače? Lozinke su zapravo tu da nam omoguće sigurnost u virtualnom prostoru, da čuvaju naše lične podatke, novac, kao i sve ono što ne želimo u svakom momentu podijeliti sa drugim ljudima. Ukratko, što bolja lozinka, to sigurniji podaci koje želimo zaštititi, te nam je zato ovaj prvi četvrtak u petom mjesecu jako važan. Podizanje svijesti o potrebama za jakim lozinkama je prvi korak ka promoviranju sigurnosti u online prostoru, te su lozinke nešto što nikako ne bismo smjeli uzeti zdravo za gotovo, a to je, nažalost, ono što često znamo uraditi.

Najčešće greške koje pravimo prilikom odabira lozinki su korištenje datuma poput rođendana, imena djece, kućnih ljubimaca, ili ostalih očiglednih stvari koje bi se na prvu mogle pogoditi. Na listi najgorih lozinki iz 2017. godine uvrštene su lozinke „12345678“, „password“, lična imena, imena gradova, i ostale nimalo komplikovane stvari. Jedan od takvih primjera je i primjer Nutele, koja je u čast ovom danu svojim korisnicima preporučila da koriste ovo ime za lozinku. Koliko god voljeli Nutelu, sigurni smo da svoju sigurnost volite više. Sa druge strane, u strahu da ne zaborave, ljudi često znaju koristiti jednu lozinku za sve društvene mreže, lične i poslovne e-mailove, kao i za online bankovne naloge. Iako postoji mnogo opcija koje možemo odabrati da zaštitimo svoje račune, dovoljno je obratiti pažnju na nekoliko osnovnih:

  1. Svaki račun bi trebao imati svoju jedinstvenu lozinku – nemojte ih ponavljati.
  2. Neka svaka lozinka bude složena i snažna.
  3. Koristite menadžer lozinki kako ih ne biste zaboravili. U ovu svrhu dobar i provjeren alat je KeePass (KeePassX) (https://www. keepassx.org/) koji radi na svim operativnim sistemima.
  4. Ukoliko posumnjate da je neko došao do vaše lozinke, preduzmite sve korake kako biste je promijenili.
  5. Koristite dvofaktorsku autentifikaciju kada god možete. Na taj način, ako je vaša lozinka ugrožena, vaš nalog ne mora nužno biti.
  6. Koristite VPN, posebno kada koristite javni Wi-Fi.
  7. Nikada ne šaljite svoje lozinke SMS porukama ili mailovima.
  8. Prilikom izbora sigurnosnih pitanja, izaberite opcije koje su teško predvidljive i za koje samo vi znate odgovor.

Sve ovo su savjeti koji ne koštaju ništa, te vam možda mogu oduzeti samo par dodatnih sekundi prilikom prijavljivanja na omiljenu društvenu mrežu, ali vas zato štite od nekih najčešćih zločina na internetu. Sigurno ne biste željeli doživjeti stvari kao što su krađa identiteta, korištenje vaših fotografija, ili korištenje vašeg novca, stoga neka vam Dan lozinki bude svaki dan, jer ne biste trebali čekati ni sekundu da zaštitite sebe u online prostoru. Mnogo više o online sigurnosti i zaštiti podataka možete saznati iz našeg priručnika Online sigurnost 101, a do tada:

Sretan nam svaki prvi četvrtak u petom mjesecu!

Piše: Aida Salihović

lida@oneworldplatform.net'

Related Posts

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares