Tehnologija za vidljivost LGBT* prava i kulture u BiH

Okvir_foto

Okvir

Kada smo tek pokrenulei Udruženje Okvir u junu 2011. godine u Sarajevu pa do danas, internet i tehnologija su nam jedni od najznačajnijih instrumenata koje koristimo u svom djelovanju. Obzirom da je jako visok nivo isključivanja, stigmatiziranja i brisanja svih Različitih, manjak institucionalizovane podrške za kreativni rast i razvoj mladih, žena, manjina pa tako i nas kao LGBT*IQA osoba u BiH, korištenje digitalnih medija i alatki je vještina i resurs koje biramo da se nas glas čuje.

Na početku dok nismo imalei svoj prostor, organizovalei smo naš prvi trening u prostorijama OneWorldSEE: edukacija o Drupalu i dizanje web stranice www.okvir.org. Facebook, Twitter i društvene mreže su nam bili jedni od najefektivnijih načina održavanja veza između LGBTIQA osoba u BiH, komuniciranja sa širom javnošću, te glavni kanali gdje prenosimo većinu onoga što kreativno napravimo, dijelimo svoja iskustva, priče, promišljanja i potrebe. Neprocjenjiva vrijednost komunikacije putem on-line kanala je da smo dostupnei LGBT*IQA osobama koje su u drugim malim mjestima gdje nemaju nikakve podrške i nemaju kome da se obrate. Na taj način možemo da pružimo podršku jednei drugima i međusobno razmjenimo sigurnosne strategije prevencije nasilja na osnovu roda i seksualne orijentacije. Takođe, to je prostor konstantnog protoka informacija kojeg koristimo kao alat pri samo-organizovanju zajedno sa aktivnim osobama koje rade na postizanju socijalne pravde u BiH. Koristeći digitalne alatke i uz podršku OneWorldSEE naučilei smo da pravimo digitalne price o ličnim iskustvima LGBT*IQA osoba, te smo zakoračilei u polje video produkcije kratkih dokumentarnih filmova: ”S ljubavlju, vaša djeca”, ”Queer Re:Act” i ”Naš otpor je ljubav”, gdje je naš prvi kratki dokumentarni film ”S ljubavlju, vaša djeca” bio uvršten u program Merlinka queer film festivala prošle godine.

Vrlo brzo smo shvatilei da povjerenje koje gradimo međusobno zavisi od nivoa svjesnosti o sigurnosti svake osobe te smo počelei graditi resurse i vještine unutar organizacije o zaštiti podataka i kanala komunikacije, te da štitimo i pravo na slobodu i sigurnost i unutar on-line prostora. Ovo je posebno bitno jer mnoge LGBT*IQA osobe koje u velikom broju slučajeva nisu javno ”out” su često izložene različitim vrstama nasilja na osnovu ”tragova” i kretanja unutar on-line prostora. Digitalni mediji i alatke su mogućnost za svakoga od nas da djeluje pod uslovima koje mi biramo: od anonimnosti do pozicioniranja kao LGBT*IQA osobe imenom i prezimenom, od korištenja digitalnih alatki i resursa u svrhu edukacije i osnaživanja LGBT*IQA osoba i javnosti do direktne mobilizacije svih nas da štitimo osnovno ljudsko pravo svake osobe na samo-određenje, dostojanstven život i sigurnost. Način na koji gradimo Okvir kao otvoren prostor za sve, siguran prostor konstantnog propitivanja, prostor kreativnog izražavanja i političkog djelovanja je isti nacin na koji se odnosimo i prema korištenju društvenih mreža i digitalnih alatki. Djelovanje prozilazi iz svjesnosti, sigurnosti, odgovornosti, zajedništva i ljubavi, te na taj način se i postavljamo kroz svaki naš korak ka vidljivosti.

Slika i tekst: Udruženje “OKVIR”

Belma Kučukalić

Virtualni nomad i rođena pripovjedačica. Pasionirana ljubiteljica društvenih mreža i njihovog edukativnog i zagovaračkog potencijala. Zainteresirana za edukaciju o IKT-u, intersekciji IKT-a sa ženskim pravima i vizualnoj moći statističkih informacija. Ustrajna u borbi protiv cyberbullying-a.

Twitter 

Related Posts

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares