Transformativne tehnologije


 

Koristite moć transformacije tehnologije za povećanje kapaciteta i oslobodite kreativnost aktivista/kinja, formalnih i neformalnih grupa, organizacija civilnog društva, zajedno sa građanima/kama Interneta.

 

Za mene, participativni video predstavlja uzbudljivu avanturu. Sviđa mi se zato što je to zapravo video, ali iza njega, postoje pregovori. Postoji problem, ali postoji i  tehnologija koja postaje sredstvo ljudima da pomoću nje razmišljaju, govore i zagovaraju u procesu, a potom, poslije da zagovaraju i za promjene. Dakle, rekla bih da je to dobar spoj videa, slike, tehnologije, pregovora i priče.

valentina hvale pellizzer

Ko-facilitatorka i učesnica Digitalnih priča, One World Platform

Innovation Lab 2012

Kako bi podigli svijest o potencijalu tehnoloških alatki u jačanju medija i njihove mogućnosti da pruže pouzdane informacije građanima, koji, bolje informisani, mogu pozvati vlasti na odgovornost za svoje postupke ili reagovati na razna dešavanja u Bosni i Hercegovini (BiH), ured Internews-a u BiH i Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu organizovali su Innovation Lab od 28. do 30. juna 2012. godine.

Priručnik za digitalne priče

Svaka osoba ima priče koje bi mogla ispričati. U pripovjedanju otkrivamo koliko zajedničkih iskustava i znanja dijelimo sa drugim ljudima. Priče daju realnost našim vezama sa drugim ljudima i svijetom koji nas okružuje. One utkivaju naša individualna iskustva i otkrivaju sliku zajednice, grupe i zemlje.

Pogledaj priručnik

Vizualne priče o promjenama

DS_banner_bhs-300 Ovaj projekat je baziran na pričanju priča. Ne naučno-fantastičnih ili izmišljenih priča, već pričanju ličnih priča o iskustvima građanskog učešća, o lokalnoj upravi i o tome kako promjene nastaju u Bosni i Hercegovini (BiH). Više od dvadeset građana Bosne i Hercegovine, korištenjem digitalnih priča i zajednički pravljenih video zapisa – oblika participativnih vizuelnih metoda – imalo je mogućnost razvoja, artikulacije i dijeljenja priča o sebi samima, opštinama u kojima žive i sistemima koji utiču na njihov život. Ispričane priče predstavljaju snažan i lični pogled u današnju realnost života građana, njihovog učešća, demokratiju i lokalnu upravu u BiH.  
Saznaj više

Pod ključem

“Pod Ključem” je serija od 6 digitalnih priča čije su autorice zatvorenice i žene koje su služile zatvorsku kaznu u BiH.

Digitalne priče su moćna alatka za rad na stavovima i obrascima ponašanja – aspekti koje prava na papiru ne dotiču. Digitalne priče su način za razvijanje lokalnog, autentičnog i inovativnog sadržaja koji odražava realni život i koji se može koristiti za uvođenje promjena i iscjeljenje.

 

Neki od servisa koje smo pružale drugima

Kontaktirajte nas ukoliko mislite da vam možemo pomoći da ispričate svoju priču

 

Diskriminacija.ba
Diskriminacija i ja: lične priče o životu na margini http://diskriminacija.ba/diskriminacija-i-ja-lične-priče-o-životu-na-margini
Sumero.ba


”Diskriminacija i ja” serijal digitalnih priča za Sumero.ba

QSF Workshop
QSF Workshop after the Queer Sarajevo Festival

Kontakt

7 + 5 =