Završen 1. Balkan Florence Express Festival u Firenci

Filmski program Balkan Florence Express-a, festivalske revije novog filma iz država Zapadnog Balkana, završio je prošlog četvrtka, 29. novembra 2012. godine, projekcijom filma „Snijeg“ bosanske redateljke Aide Begić.

U četiri dana festivala održanog u izvrsnom firentinskom kinu „Odeon“, posjetioci su mogli pogledati 20 igranih i dokumentarnih filmova iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova. O svim filmovima su se, po završetku projekcije, vodili razgovori sa gledateljima/kama.

Valentina Pellizzer i Cecilia Ferarra predstavljaju film Bore Kontića "Godine koje su pojeli lavovi" (Photo: Dejan Georgievski)

Valentina Pellizzer i Cecilia Ferarra predstavljaju film Bore Kontića “Godine koje su pojeli lavovi” (Photo: Dejan Georgievski)

 

Program je uključivao i jutarnje projekcije filmova za učenike osnovnih i srednjih škola iz Firence, izložbe fotografija i debate. U sklopu festivala, 29.11. je održana i konferencija i okrugli sto Balkan-Italy Cinema Express, na kojoj je raspravljano o mogućim novim prilazima koji bi osigurali bolju promociju balkanskih kinematografija u Italiji i obrnuto, italijanske kinematografije na Balkanu.

Istog dana su predstavljeni i dobitnici nagrada na konkursu fotografije „Balkan u Italiji između identiteta, odvojenosti i integracije. Priče iz Italije, zemlje koja se mijenja“. Konkurs je organiziran u saradnji sa Fondacijom Studio Marangoni.

Festival Balkan Florence Express je zvanično završen u petak, 30.11., specijalnom projekcijom filma Petera Marciasa „Moja sudbina“ (Dimmi Che Destino Avrò, Italija, 2012), i koncertom romske grupe iz Srbije „Kal“, kojima su kao predgrupa nastupili domaći „Prodotti Tipici Musicali“.

Članovi Media Pool-a intervjuiraju Luli Bitri, zvezdu albanskog filma "Amnestija" (Foto Dejan Georgievski)

Članovi Media Pool-a intervjuiraju Luli Bitri, zvezdu albanskog filma “Amnestija” (Foto Dejan Georgievski)

 

U četiri dana festivala koji se održavao u okviru većeg festivala „50 Dana internacionalnog filma u Firenci“, Fondacija Jedan svijet – platforma za Jugoistočnu Evropu, u saradnji sa Oxfam Italija, organizirali su Media Pool koji je okupio studente Univerziteta u Firenci (uglavnom sa studija medija i novinarstva), a u okviru programa Internet bez granica.

Media Pool je proizveo blog (dostupan na adresi balkanflorenceexpressjournal.wordpress.com), i tri izdanja BFE Journal-a, štampanog festivalskog biltena. U svom pokrivanju i izvještavanju sa festivala, članovi Media Pool-a fokusirali su se na pitanja stereotipa i predrasuda o Balkanu koji preovlađuju u Italiji, ali i o stereotipima i predrasudama o Italiji koji postoje na Balkanu.

Media Pool festivala Balkan Florence Express (Photo Dejan Georgievski)

Media Pool festivala Balkan Florence Express (Photo Dejan Georgievski)

 

Za više informacija o prvom filmskom festivalu Balkan Florence Express, posjetite zvaničnu stranicu festivala – www.balkanflorenceexpress.org, Facebook stranu festivala, i blog BFE Journal.

Izvor: http://oneworldsee.org/sh/content/završen-1-balkan-florence-express-festival-u-firenci

hvale@riseup.net'

valentina pellizzer

Aktivistkinja, feministkinja, blogerka, zagovornica #FeminističkiInternet, FLOSS-a, otvoreni podaci, zajedničko dobro, politiku Interneta, voli ljudska bića.

Twitter 

Related Posts

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares