Završen 1. Innovation Lab u BiH dodjelom nagrada najboljim projektima

Dodjelom nagrada trima najboljim projektima u Art Kinu Kriterion, u Sarajevu je u subotu, 30. juna 2012. godine, završen prvi Bh. Innovation Lab 2012, koji su organizirali ured Internews-a u BiH i Fondacija Jedan svijet – platforma za Jugoistočnu Evropu.

Žiri Innovation Lab-a, odlučio je da prva nagrada ode projektu za poboljšanje dostupnosti interneta daltonistima i drugim osobama sa poremećajima u vidu koji je razvio Aleksandar Savić, učenik Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu i član Mozilla zajednice u BiH. Projekat razvija softverske dodatke za internet browser Mozilla Firefox koji će automatski prilagođavati boje internetskih stranica osobama sa daltonizmom i drugim poremećajima koji se manifestiraju nemogućnošću razlikovanja boja.

Predstavnici/e nagrađenih projekata sa predstavnicama organizatora (foto Oneworldsee.org)

Predstavnici/e nagrađenih projekata sa predstavnicama organizatora (foto Oneworldsee.org)

 

Drugu nagradu dobio je projekat za razvijanje građanskog novinarstva koji je razvio portal etrafika.net iz Banja Luke. Portal, koji su osnovali i vode mladi novinari/ke i studenti/ice novinarstva kako bi mogli sticati profesionalnu praksu i jačati svoje novinarske vještine, omogućiće građanima i građankama koji se žele baviti novinarstvom ili smatraju da dobro pišu, da izvještavaju o događajima u njihovim sredinama.

Treća nagrada dodjeljena je projektu za umrežavanje za zaštitu životne sredine koji je razvijen na ideju Vesne Jovanović-Hadžić, magistrice zaštite na radu i zaštite čovjekove okoline iz Tuzle. U sklopu Innovation Lab-a, počelo je razvijanje internetskog portala koji će građanima/kama i mladim ljudima omogućiti da prijave zagađivanje prirode i da organiziraju i prijave se za akcije čišćenja životne sredine.

Sue Folger, direktorica Internews-a u Bosni i Hercegovini, naglasila je kako je teško bilo odlučiti kome dodjeliti nagrade između toliko fantasničnih ideja.

„Nadam se da ćete sve te ideje pretvoriti u prave projekte u budućnosti. I nadam se da ćemo ostati u kontaktu preko ovog sjajnog kolektiva za umrežavanje. Ovo sigurno nije kraj naše komunikacije“, rekla je Sue Folger.

Valentina Pellizzer, izvršna direktorica Fondacije Jedan svijet – platforme za Jugoistočnu Evropu, zahvalila se svim koji su pomogli organizaciju i održavanje Innovation Lab-a 2012, volonterima i volonterkama, predstavnicima i predstavnicama organizatora koji/e su neumorno radili/e da osiguraju uspjeh Innovation Lab-a. Takođe se posebno zahvalila Leftor-u (kompanija za web aplikacije i hosting iz Tuzle), Pauza.ba, Drupal i Mozilla zajednicama u BiH na podršci koju su dali Innovation Lab-u, naročito u procesu razvijanja ideja.

U dva radna dana prvog Bh. Innovation Lab-a (29-30. jun), razvijano je deset ideja (zapravo devet ideja, nakon što je jedna otpala prije početka), koje su odabrane od ukupno 46 ideja koje su se prijavile za učešće na poziv organizatora.

Ideje su na Innovation Lab-u razvijane radom u grupama. Na slici je grupa koja je razvijala LGBT portal (Foto Oneworldsee.org)

Ideje su na Innovation Lab-u razvijane radom u grupama. Na slici je grupa koja je razvijala LGBT portal (Foto Oneworldsee.org)

 

Ideje su uključivale projekte za prijavljivanje i mapiranje ugrožavanja životne sredine, mapiranje kriminalnih radnji i stopa kriminala u BiH, pomoć osobama sa poremećajima u vidu, praćenje trošenja budžeta i praćenje i mapiranje zloupotreba javnih prostora u toku izbornih kampanja, projekt za mapiranje postojećih potreba za popravljanje stanja u osnovnim i srednjim školama u BiH, i projekt razvoja LGBT info-portala u Bosni i Herzegovini.

Ideje su razvijane po grupama, sa periodičnim predstavljanjem postignutog naprijetka. U svom radu, grupe su imale podršku IT specijalista, dizajnera, programera i developera, stručnjaka za planiranje projekata i web-operacija, koji su praktičnim savjetima pomagalil u razvoju ideja. Svi su učesnici rada po grupama sa kojima smo razgovarali (te izjave pripremićemo i objaviti uskoro) naglasili su činjenicu da su sve ideje zapravo doživjele neki vid transformacije i nadgradnje tokom rada po grupama.

Tokom Innovation Lab-a, održano je i nekoliko prezentacija, sa ciljem da pomognu učesnicima u razvoju njihovih ideja. Zoja Bajbutović iz SpyPixel-a govorila je o problemu korisničkog iskustva i usability, a njen kolega iz SpyPixel-a Dan Brickley govorio je o besplatnim stvarima na internetu i kako ih koristiti. Saša Madacki iz Centra za ljudska prava govorio o strategijama istraživanja i pretraživanja informacija.

Anna Kuliberda iz Fondacije Techsoup govorila je na temu „Umrežavanje: Kako i zašto?“, a Hadi Habbal iz Tactical Tech kolektiva govorio je o privatnosti i sigurnosti na internetu i u korištenju mobilnih uređaja (Habbal je u nedjelju, 1. jula, na „side-eventu“ Innovation Lab-a, održao radionicu o privatnosti i sigurnosti na internetu i na mobilnim uređajima za LGBT aktiviste i pripadnike građanskog društva iz BiH). Pero Cigelj iz Drupal zajednice u BiH održao je prezentaciju sistema za upravljanje sadržajima Drupal, a Boris Brkan predstavio je projekat “Popravi mi Školu”.

Pre samog početka rada po grupama, Valentina Pellizzer i Zoja Bajbutović održale su prezentaciju o planiranju projekata.

Više o Innovation Lab-u, o prijavljenim i odabranim idejama, naći će te na internet strani www.innovationlab.ba, gdje možete pogledati i video izvještaje koje su snimili i priredili predstavnici Fondacije za kreativni razvoj FKR iz Sarajeva.

Program Innovation lab, koji organizuju ured Internews-a u BiH i Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu (OneWorldSEE), ima za cilj podizanje svijesti o potencijalu tehnoloških alatki u jačanju medija i njihove mogućnosti da pruže pouzdane informacije građanima, koji, bolje informisani, mogu pozvati vlasti na odgovornost za svoje postupke ili reagovati na razna dešavanja u Bosni i Hercegovini (BiH).

Innovation Lab je organiziran uz finansijsku podršku USAID, a uz veliku pomoć prijatelja Innovation Lab-a – Leftor Web Apps and Hosting-a, Pauza.ba, Europronet.ba, AlJazeera Balkans i Mozilla zajednica u BiH.

Izvor: http://oneworldsee.org/sh/content/dodjelom-nagrada-završio-prvi-innovation-lab-u-BiH

hvale@riseup.net'

valentina pellizzer

Aktivistkinja, feministkinja, blogerka, zagovornica #FeminističkiInternet, FLOSS-a, otvoreni podaci, zajedničko dobro, politiku Interneta, voli ljudska bića.

Twitter 

Related Posts

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares