Ženska prava na internetu: savjeti za bezbjedniji digitalni život


Piše: Chloé Berthélémy

Prevela: Aida Salihović-Gušić

Internet je nevjerovatan alat i osnažio je žene da govore, reaguju i organizuju se kako bi se suočile s patrijarhatom i ugnjetavanjem. No, internet nije neutralno mjesto – seksističke, rasističke, homofobne i druge nasilne vrste ponašanja i sadržaja nesrazmjerno pogađaju žene u online svijetu. S tim u vezi, želimo proslaviti pozitivne priče i pružiti praktične savjete, dostupne alate i materijale za digitalnu sigurnost i privatnost žena na internetu.

Ovaj članak pokriva:

  1. Kako da pretražujete sigurno i anonimno
  2. Kako da zaštite svoje račune i komunikaciju
  3. Kako da igrate igrice na internetu sigurno
  4. Kako da se suočite sa online uznemiravanjem

Žene su češće izložene maltretiranju i nasilju na internetu, masovnim kampanjama zlostavljanja i zastrašivanja ili iskorištavanju i manipulaciji privatnim podacima. U izvještaju Amnesty Internationala utvrđeno je da su žene koje pripadaju ranjivim grupama, kao što su žene s invaliditetom, lezbejke, biseksualke i trans žene najčešća meta ugnjetavanja. Faktori su višestruki: mala odgovornost zlonamjernih napadača dovodi do osjećaja nekažnjivosti, ili nedostatak znanja kompanija i programera o nasilju i zlostavljanju na mreži. Žrtvama ostaje ono malo podrške za nasilje koje su preživjele. To dovodi do samocenzure žena, ograničavanja njihove slobode izražavanja i njihovog značajnog sudjelovanja na internetu.

Kako da pretražujete sigurno i anonimno

Prilikom pretraživanja na internetu prikupljaju se i bilježe vaši lični podaci i internetska aktivnost. Web stranice prikupljaju podatke kao što su demografija, intimni interesi i ukusi, lične navike i hobiji. Ova ogromna količina ličnih podataka uključuje osjetljive podatke kao što su podaci o kreditnoj kartici, fizičkoj lokaciji, seksualnim preferencijama, religiji, zdravlju i drugima. Ove informacije su izuzetno vrijedne za kompanije, vlade i zlonamjerne aktere podjednako i mogu se iskoristiti u cilju olakšavanja ciljanih napada na žene. Jedan dio rješenja je korištenje enkripcije. To nije tako teško kao što se čini. Počnite sa “HTTPS Everywhere” dodatak pretraživaču koji web-lokacijama koje posjećujete govori da koriste enkripciju (dodatak je mali program koji prilagođava ponašanje vašeg pretraživača).

Zloglasni kolačići su mali dijelovi podataka pohranjeni na web-lokacijama na vašim uređajima i izvorno dizajnirani da zapamte vaše prethodne izbore na web-lokaciji, kao što su polja obrasca, stavke za kartice za kupovinu i izbor jezika. Danas ih često koriste treće strane kako bi vam dodijelili jedinstveni identifikacijski broj koji pomaže oglašivačkim kompanijama da vas prate na internetu. Iako verovatno želite dozvoliti neke korisne kolačiće na shopping portalima i drugim web-lokacijama, svakako je dobra ideja blokirati sve kolačiće trećih strana. To se može uraditi direktno u postavkama vašeg pretraživača.

Drugi oblici “njuškanja” uključuju web trakere (web trackers) koji se uglavnom koriste od strane oglasnih kompanija. Trakeri su mali isječci kompjuterskog koda koji su često nevidljivo ugrađeni u reklame na svim vrstama web stranica, uključujući vaše omiljene novine, web stranice za kupovinu i društvene mreže. Praćenjem se često služi treća strana, kao što su Google ili Facebook, a ne izvorni vlasnik web lokacije. Znate one “Like” opcije koje nađete na cijelom webu? To je zapravo tracker koji govori Facebooku koje ste stranice posjetili i koje novinske članke ste pročitali. Srećom, dva jednostavna dodatka pregledniku će vam pomoći da blokirate neželjene tragače: Instalirajte Privacy Badger i Ublock Origin i bićete zaštićeni.

Alternativno, da biste povećali anonimnost, možete koristiti Tor mrežu ili VirtualPrivate mrežu. Ovi alati su posebno skrojeni i preporučeni za politički aktivne žene, braniteljice ljudskih prava ili čak žene koje se boje za svoju sigurnost. Više informacija možete pronaći ovdje i ovdje

Posebno za žene, prikupljanje podataka u komercijalne svrhe može biti veoma nametljivo. Najviše sumnji izazivaju aplikacije koje prate menstrualni ciklus, a koje su veoma popularne mobilne aplikacije vezane za zdravlje, te pomažu ženama u periodu kada im je to i potrebno. Ne samo da ove aplikacije znaju sve o vašem menstrualnom ciklusu, već i pozivaju korisnice da dijele vrlo intimne detalje o svojoj menstruaciji, kao što su simptomi ili seksualni nagon. Menstruacija, trudnoća, online upoznavanje i mnogi drugi aspekti života žena pretvaraju se u marketinške ciljeve. Još jedan savjet: nikada ne vjerujte mobilnim aplikacijama u potpunosti.

Na kraju, važno je napomenuti da web-lokacije često zahtijevaju previše informacija o korisnicima kako bi mogle koristiti određenu uslugu. Više od adrese e-pošte i lozinke, web stranice mogu zahtijevati ime, lokaciju i druge nepotrebne detalje. Dobro pravilo koje treba slijediti je da se daju samo osobne informacije koje su apsolutno neophodne – e-mail adresa za primanje potvrde o registraciji ili za preuzimanje lozinke, na primjer. Ostatak zavisi od mašte i kreativnosti: lažna adresa, lažni datum rođenja itd. Davanjem lažnih informacija smanjuje se rizik od kompromitovanja ličnih informacija.

Kako da zaštite svoje račune i komunikaciju

Bezbjednost na mreži podrazumijeva i zaštitu vaše komunikacije i računa od krađe identiteta i hakovanja. Kada je riječ o zaštiti ličnih računa, jake lozinke su ključne. Evo najnovijih pravila za kreiranje super jakih lozinki. Nemojte koristiti istu lozinku na svim web-lokacijama i uslugama, a ako imate više lozinki nego što ih se možete sjetiti, upotrijebite menadžer lozinki koji ih sve drži na jednom sigurnom mjestu.

Još jedna dobra praksa da se smanji rizik od hakovanja je aktiviranje autentifikacije sa dva faktora kada je dostupna: nakon unošenja lozinke, dobićete drugu šifru na drugom uređaju ili usluzi.

Što se tiče pretraživanja, enkripcija je dobra praksa i za komunikaciju, kako bi se izbeglo prikupljanje podataka od strane marketinških kompanija i agencija za nadzor. Pretty Good Privacy (PGP) za e-poštu i aplikacije za razmjenu poruka kao što je Signal nude end-to-end enkripciju i dobre su polazne tačke.

Kako da igrate igrice na internetu sigurno

Kada su u pitanju igrice, a posebno one koje su napravljene za više igrača, iskustvo žena može biti manje od ugodnog. Da biste bile sačuvane od uznemiravanja ili seksizma, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi: možete koristiti sisteme za izvještavanje o igricama, isključiti chat opciju sa pojedinačnim igračima, ne koristiti svoje pravo ime, te se umjesto toga registrovati s pseudonimom koji ne ukazuje na vaš spol. Dalje, nemojte koristiti pravu fotografiju za svoj profil i nemojte davati nikakve lične informacije u chatovima, kao što je broj telefona ili lokacija.

Kako da se suočite sa online uznemiravanjem

Žene – a posebno žene sa invaliditetom i lezbejke, biseksualke ili trans žene – predstavljaju glavnu metu uznemiravanja i nasilja. Kao posljedica toga, iskustvo mnogih žena na društvenim mrežama dovodi ih do samocenzure onoga što objavljuju, a ponekad čak i brišu svoje račune. Ako doživljavate uznemiravanje na platformama društvenih mreža kao što je Twitter, postoje mogućnosti da se nosite sa situacijom i uzvratite. Na primjer, žene koje doživljavaju nasilje mogu tražiti od platformi da brišu, suspenduju ili pošalju upozorenje onim računima sa kojih se nas. HeartMob je alat za podršku, gdje ljudi mogu dokumentirati zlostavljanje koje doživljavaju na društvenim medijima i zatražiti podršku koja im je potrebna od online zajednice.

Za žene braniteljke ljudskih prava ili političke aktivistkinje, poduzimanje akcija u vezi s ovim pitanjem može uključivati izradu potpuno razvijenih strategija sigurnosti i zaštite za branitelje/braniteljke ljudskih prava. Prijetnje, podsticanje na silovanje ili bilo koji oblik nasilja je nezakonit i može se prijaviti organima za sprovođenje zakona. NVO i službe za podršku žrtvama vam također mogu pomoći.

lida@oneworldplatform.net'

Related Posts

Submit a Comment

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares